Ga naar de inhoud
Home » Blogs » Persoonlijke ontwikkeling van werknemers

Persoonlijke ontwikkeling van werknemers

Leo Bisschop

Persoonlijke ontwikkeling verhogen

Als manager van een bedrijf of organisatie wilt u natuurlijk het beste uit werknemers halen. Er zijn een aantal punten waar u als manager concreet mee aan de slag kunt gaan om de persoonlijke ontwikkeling te stimuleren bij werknemers. Naast het opzetten van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) voor uw werknemers zijn er nog vele ander manieren om uw werknemers door te laten groeien.

Wat zijn de mogelijkheden voor u als leidinggevende

Als manager staat u voor de grote uitdaging om uw werknemers te laten ontwikkelen. Het is misschien wel de leukste taak van u als leidinggevende. Wat kunt u doen om persoonlijke ontwikkeling van uw werknemers te stimuleren?

Waardering stimuleert de persoonlijke ontwikkeling

Het is algemeen bekend dat werknemers beter presteren in een positieve werkomgeving. U hoeft niet overdreven met complimenten te strooien, maar het is wel belangrijk dat uw werknemers zich gewaardeerd voelen.

Beloon dus niet alleen na prestaties, maar ook op basis van inzet en motivatie. Wilt u graag feedback geven? Doet u dit dan in een open verstandhouding met respect voor uw werknemer.

Persoonlijke ontwikkeling stimuleren door workshops en trainingen

Werknemers kunnen alleen groeien in hun ambities wanneer zij daartoe ook de kans krijgen. Creëer daarom ruimte voor het volgen van opleidingen en trainingen. Daag uw werknemers uit om uit hun comfortzone te stappen. Natuurlijk staat daar iets tegenover. Beloon hen met een salarisverhoging na het behalen van diploma’s en certificaten, want het levert altijd meerwaarde op voor uw bedrijf. Zowel op de korte als lange termijn.

Begeleiding op maat

Naast het volgen van externe workshops, cursussen en trainingen, is het ook raadzaam om interne coaching aan te bieden. Coaching kunt u ook wel zien als begeleiding op maat. Waar hebben uw werknemers persoonlijke begeleiding bij nodig? Hoe kunt u ze helpen om hun doelen te realiseren en wat is daarvoor nodig? Investeer in uw werknemers, want het levert flink wat rendement op.

Creëer ruimte voor eigen initiatief

Werknemers vinden het prettig om sturing te krijgen, maar ze hebben er een hekel aan om voortdurend op de vingers gekeken te worden. Juist daarom moet u het eigen initiatief van werknemers stimuleren en prikkelen. Laat ze met eigen ideeën en concrete plannen komen om de persoonlijke ontwikkeling te verbeteren en de bedrijfsdoelstellingen te halen. U zult verbaasd zijn over de resultaten die dat met zich mee kan brengen.

Benut en ontwikkel het potentieel van uw werknemers

Door werknemers inzicht te geven in hun natuurlijk potentieel, komen zij in hun kracht te staan. Natuurlijk doet u dit in combinatie met praktische tools. Wellicht is het interessant om een externe partij in te schakelen die via een bepaalde methode zorgt voor een gegarandeerd resultaat. Een methode die veel gebruikt wordt is de ACT methode (Acceptatie en Commitment therapie). Dit is een persoonlijkheidsmeting met oog voor valkuilen, kwaliteiten en ontwikkelkansen.

Conclusie: laat geen kansen liggen

Er zijn dus voldoende mogelijkheden om uw werknemers meer tot bloei te laten komen. Persoonlijke ontwikkeling van werknemers is een grote verantwoordelijk van u als manager, maar met de juiste tips, tools en kennis kunt u een heel eind komen!